BOSS NAK KUBURKAN BLOG NI, TAPI TAK SAMPAI HATI http://posto-posto.blogspot.com/

Rabu, Oktober 29, 2008

Makian Seorang Makcik

Salam

Sedap lak maggi ayam yang qowiy masak ni

Baru-baru ini aku terdengar percakapan dari jiran belakang rumah aku. Dia seorang makcik dan aku agak dia seorang pengasuh.

Situasi waktu tu, tengahari dan baru lepas mandi.
Bilik aku belakang sekali dari sekian bilik yang ada kat dalam rumah teres yang disewa ni. Waktu tu aku tengah bersiapkan diri, tiba-tiba aku terdengar orang tengah tengking kat belakang. Aku pergi jenguk, ada seorang makcik dan 2 orang budak lingkungan 3-4 tahun yang dia tengking masa makan tengahari. Belakang tu tempat yang kotor kemudian menghadap longkang..

Disebabkan jarak antara rumah xde la jauh mana, dengan jelas dan pasti makcik tu cakap cam ni kat budak yang dia jaga tu...


Apa yang kau main dengan makanan tu bodoh! Ko jangan nak main dengan nasi nih! Makan cepat bangang!

Ayat ni la yang aku dengar masa tu. Adei kecian budak tu. Bukan salah dia nak main dengan makanan tu. Alah budak kecik ditengking-tengking macam tu, nampak sangat makcik tu cam jenis kureng mesra.

Aku dulu nakal gak. Siap lari balik kerumah aku sendiri walaupun petang tu lepas habis tadika, aku kena balik kerumah asuhan aku. Tapi aku taknak, sebab mak angkat (tukang jaga aku time tu) ok dengan aku adik beradik, tapi anak-anak dia cam aram perangai dera mental kitorang time tu. Tu pasal aku lari dari pergi rumah diorang. Adei macam baru je berlaku benda ni sume..

Tapi pasal area rumah sewa aku ni, selain dari makcik kat belakang tu, sebelah rumah aku nih pun sama juga..


Sehari selepas peristiwa tu berlaku, dikeheningan pagi sabtu. Ayah diorang ni tiba-tiba marahkan anak yang diorang asuh. Aku tak tahu apa sebab dia marahkan budak tu, tapi yang pastinya banyak kali aku dengar dia kata "kau nih bodoh la!". Adei aku benci orang2 tua2 sengal2 macam ni.


Cuba fikirkan kalau kelak anak anda diperlakukan begitu dibelakang anda...

15 Commentores:

ZARA berkata...

mulut tarak insurans...

dorang lupa la tu...

kata2 adalah satu doa...

alahai...

hampas sungguh~

amirwashere berkata...

yerp! kata2 itu adalah doa!
trimas sis coz igtkan!

iEn berkata...

isssk.. pandai wat anak jeek.. jaga anak xgheti.. siap kata bodo2 lak.. nak jek haku lempang makcik ngan ayah diorang tu hahaha!

| kiNah | berkata...

ish ksiannya dak2 tecik tu .. xpsal2 kna maki .. huk3 mntk2 makcik n ayh tu kna langgar lori pasni XD

amir berkata...

ien - tul2..adei..bnyk lgi ler ksah2 cm tu kat area rmh aku nh..

kinah - uish..sbr eh..rilek2..tp npe nk kna lggr ngn lori?? lggr ngn ketapi lgi syook~

DiNi berkata...

hoho langgar dgn kete api pe yg syok nyer??
lebih baik msk dalam liang lahad terus!
ckp bodoh kat bdk2..nama pun budak lagi..
chengal punyer org tua..

kata org tua bnyk pengalaman,kalo bnyk pengalaman mesti tahu cmner nk jaga budak2 yg nakal cmnih..ni x main di maki nyer..!
sah2 r org tua nih x berpengalaman lnsg!benci!!

amirwashere berkata...

uih..lgi power dia nh..tp btul gak..
p liang lahad trus..
tp kalu kmu nk tau..kat sni rmai yg jdi bbysiter..x tau npe xde tadika o taska..

arrgghh aku pelik dengan penduduk melaka!

DiNi berkata...

haha
dini tahu r dini nih budak lagi..
but that doesnt mean dini xleh nk ckp cmtuh kn?betul x?everyone have the right to say anything..kecualilah kalo pe yg dini ckp nih salah di sisi undang2
pape pown damn u org tua yg x berpengalaman n x bertamadun!!haiyah!

atiQah adNan berkata...

sedihnye jdi budak2 tu kn..? mane la kids sekarang tak menganaz.. cakap skit da nak pukul kite, usik sikit da gatal2 ngan kite.. depa da pandai tau.. sume nye disebabkan faktor2 makcik yang suke maki tu laa.. tu kalu parents tu tatau laa..hOpe dapat laa kita (yg belum kawen ni) belaja n amik ikhtibar.. kn amir? neway gud sebab amir peka hal2 camni ade setengah org lantak pi la ko~ heh! teruskan explore k.. kerana dengan itu kita dapat sOmetHing yg sGt berharga pada diri kita.. ape tuh~? hehe lu fikir laa sendiri...

atiQah adNan berkata...

one mOre! amir stay kat melaka ke..

jij berkata...

stupid giler makcik tu..ko maki jer balik..

cacen86 berkata...

dlu kan..makcik yg jager sy pon cmtuh..yg tue baik..tp,yg sedare die,garang..huhuh..suke buli org..menci tol..seb bek sy mental kuat...

~,~ berkata...

huhu..first skali nk ucapkan trimas kat anda sume..sbb bg respond yg power2 and take caring even jiran aku yg sengal tu bkn jiran korg eh..

btw..tq2!! skli lgi k!

atiQah adNan berkata...

amir? yup saya org alai melaka...

+ iNaMoRaTa + berkata...

eee..ksiannya kat budak2 2..urmm..
amir, ang colik je la anak2 2..bwk lari..ntar g umah kebajikan..drpd trus di mak hamun cam 2..hehehe